SECRET TRIO


The Secret Trio, Anadolu ve Ortadoğu kökenli bir müzik yapıyor. Ama armoni ve kontrpuanlarda kullandıkları Batılı konseptler ve caz benzeri doğaçlamalara dayanan icra biçimleri, onların müziğinde çok önemli bir yer tutuyor. Müziklerindeki çeşitliliği, grup üyelerinin kültürel kimliklerinde de görmek mümkün. Makedonya Çingeneleri geleneğinden gelen İsmail Lumanovski, Karaman’da dünyaya gelen ve kanunu tamamen farklı bir teknik ile çalmaya başlayan Tamer Pınarbaşı ve Diyarbakırlı bir Ermeni aileden gelip Anadolu Ermeni müziğini babası Onnik Dinkjian’dan öğrenen Ara Dinkjian’ın New York’ta kesişen yolları, Doğu ve Batı’nın müzik geleneklerini yeni bir kavşakta bir araya getiriyor.

 

The Secret Trio üyeleri, sadece gördükleri dünyayı değil, nasıl bir dünya görmek istediklerini de müzikleri ile ortaya koyuyor. Müzikal rüyalarını gerçekleştirmek amacıyla müzik yaptıkları için kendilerine “Secret Trio” diyorlar. Öte yandan, dünyayı kendileri gibi görenleri de aralarına almaktan geri durmuyorlar.

 

Kayıt endüstrisinin ilk yıllarında, çoğu müzik vurmalı çalgılar olmadan kaydedilirdi. Aksi takdirde vurmalıların çıkardığı şiddetli sesler, iğnenin taş plaklardaki ses izleri üzerinde zıplamasına neden olurdu. Bu nedenle, telli enstrümanları çalan sanatçıların yapması gereken şey, güçlü ve sabit bir ritm eşliği yaratabilmekti. The Secret Trio’da da benzer şekilde, vurmalılar yok. Ritmik duyuş kanun ve ud üzerine kuruluyor.

 

Kanuni Tamer Pınarbaşı, kendine özgü mızrapsız bir tekniğe sahip. Bu tekniğini Doğu makamları ve Batı armonisi hakkındaki engin bilgisiyle birleştirerek grubun tüm ihtiyaçlarına cevap verebiliyor: Kanun, sanatçının ellerinde piyano kadar çok yönlü bir kullanıma kavuşuyor.

 

Klarinetçi İsmail Lumanovski Balkan ve Ortadoğu müziği ile büyümüş. Dahi ibir çocuk olarak, dünyanın en prestijli müzik okullarından biri olan New York Juilliard School’dan ödül alarak mezun olup sahip olduğu müzik dilini Batı Klasik müziğiyle geliştirmiş. Kendine özgü tarzını albümde yer alan Brahms’ın ‘Macar Dansı no:5’ adlı eserinde görmek mümkün. Tamer Pınarbaşı gibi o da, Doğu müziğinden Batı müziğine kesintisiz geçişler yapıyor. Aynı eserin içinde Doğu ve Batı müziklerine yaptıkları geçişleri, İsmail ve Tamer’in birlikte yer aldığı, son derece heyecan verici grupları The New York Gypsy All Stars’da da görmek mümkün.

 

Udi Ara Dinkjian, besteleriyle ve önde gelen ‘world’ müzik gruplarından biri olan Night Ark ile tanınıyor. Tamer ve İsmail gibi, Ara Dinkjian da babası şarkıcı Onnik Dinkjian’dan ve kendisinin geniş taş plak -ve 78’lik- kolleksiyonundan Doğu müziğini öğrenirken, Batı müziği üzerine de çalışmış.  Bestelerinin birçoğu, hayatındaki bazı olayları resmediyor.

 

Dinkjian’ın en tanınmış bestelerinden ‘Picture’ (Türkçe’de ‘Ağladıkça’ , Yunanca’da ‘Meno Ektos’ olarak da biliniyor) ve ‘Homecoming’ (‘Sarışın’ ve ‘Dinata Dinata’ olarak da biliniyor), 1986 yılında Night Ark albümünde yer almıştı. Dinkjian’ın daha sonra hiç kaydetmediği bu iki eser, Three of Us albümünde yer alıyor.

 

The Secret Trio’nun Soundscapes ve Three of Us adlı iki albümü bulunuyor.

 

Secret Dio Grubuna Ait Bazı Parçalar

 

Slide Dance

 

Sinanay

 

The Invisible Lover

 

Vazgeçtim

 

Without You

 

Enzeli / Triumph

 

Moments