MOZAİK


MOZAİK 35 yıl sonra aynı kadroyla yeniden sahnede !

Kendisi için yapılan çok çeşitli tarifler içinde müziği en çok “caz-rok” ve “rok füzyon” olarak anılan, alışılmadık şekilde beş bestecisiyle hem şarkı, hem de enstrümantal müzik yapmış olan 1980 ve ’90’ların kült grubu MOZAİK, 2014’te yayımladığı 6 CD’lik KÜLLİYAT albüm kutusunun ardından yıllar sonra aynı kadro ile çalıyor.

 

Hemen 1980 darbesi sonrasının “kapalı toplum” atmosferinde, ismi o dönemde “özgün müzik” tanımıyla Türkiye’ye özgü protest müzik yapan gruplarla birlikte anılan MOZAİK ,1983’teki ilk konserinde dünyanın çeşitli kültürlerinden şarkıları, baladları ve folk şarkılarını kendine özgü çok sesli ve çok canlı vokal düzenlemeleriyle söyleyerek müzik hayatına başlamıştı. MOZAİK buradan hareketle 1983’ten 1995’e kadar klasik batı müziği, çağdaş müzik, rok, senfonik rok, caz, pop caz ve bu topraklardaki makamlara, ritimlere kadar uzanan çok geniş bir yelpazeden harmanladığı ürünler verdi. Çalışma anlarında ve yaptığı müzikte deneyselliğe çok yer veren MOZAİK, pek rastlanmayan şekilde hem enstrümantal müzik, hem de türkçe şarkı besteledi ve yine sık rastlanmayan bir biçimde grubun beş bestecisi vardı. Grup 1987 yılına kadar her konserini o sefere özgü bir tema etrafında kurar, konser öncelerinde seyirciye o repertuvarın ruhunu yansıtan (ve yıllarca saklanan) program dergileri dağıtırdı.

 

Bünyesinde çeşitli müzisyenleri ağırlamış olan MOZAİK, 2018 yılı sonunda tekrar bir araya geldi ve konser vermeye başladı. 1983-1995 kadrosundan Ayşe Tütüncü, Saruhan Erim, Mehmet Taygun, Timuçin Gürer, Serdar Ateşer, Mehmet Tütüncü, Ezel Akay ve Yağız Üresin‘in yanı sıra, Gevende grubundan tanidigimiz Gökçe Gürçay da Mozaik konser ekibine katıldı.

 

Mozaik, “Ölümden Önce Bir Hayat Vardır” konserinin şarkılarını halen söylese de, 2019 konserleri repertuarının ağırlığını grubun kendi besteleri oluşturuyor.

 

Mozaik Hakkında Bazı Söyleşiler

 

 Mozaik Topluluğuna Ait Bazı Parçalar

 Çok Alametler Belirdi

 

Sappho'yla Konuşma

 

Fiesta de San Benito,Haziran 2018 Ayvalık Prova Kaydı

 

Donnaj

 

Mozaik Web Sitesihttp://mozaikmuziktoplulugu.org

Külliyat Kitapçıkhttp://mozaikmuziktoplulugu.org/wp-content/uploads/mozaik_kulliyat.pdf

Mozaik Facebook Hesabıhttps://www.facebook.com/mozaikkulliyat

Mozaik

 

MOZAİK ‘in ilk kurucu üyeleri, üniversite yıllarında (Boğaziçi) müzik kulübünde biraraya gelir. O günlerden itibaren 12 yıllık bir süreye, 4 albüm ve sayısız konserler sığdırır. Grup üyeleri bu süreden sonra bireysel yollarına müzik, sinema, tıp, yazarlık, mühendislik, akademisyenlik gibi birbirinden farklı alanlarda devam etmeyi tercih eder (‘95) ve gruba ara verme özgürlüklerini kullanırlar.

 

Günümüzde

Mozaik, yakın zamanda kendi albümlerinden oluşan “KÜLLİYAT” isimli 6 CD’lik bir set çıkardı ve ilk kez kayıtlarını dijitale aktarmış oldu. Setteki iki extra albüm “Yayımlanmamış Besteler” ve “Yayımlanmamış Yorumlar”dan oluşuyor.

 MOZAİK bugünlerde, ilk konserlerinden 35 yıl sonra, konserler vermek için tekrar biraraya geldi. “Bazen umut, sadece, bir zamanlar neler yapabildiğimizi, nasıl yapabildiğimizi hatırlamaktır” cümlesi ile tekrar yola çıkan MOZAİK, yıllara, albümlere, kuşaklara yayılan repertuarını bugünkü dinleyicileri ile buluşturuyor.

 

Ekip Üyeleri

  • Ayşe Tütüncü : Klavye, Vokal, Piyano
  • Saruhan Erim : Gitarlar, BasGitar, Vokal
  • Mehmet Taygun : Gitarlar, BasGitar, Vokal
  • Timuçin Gürer : Vokal, Perküsyon
  • Serdar Ateşer : Gitarlar, BasGitar, Vokal, Mandolin
  • Mehmet Tütüncü : Keman
  • Sumru Ağıryürüyen : Vokal, Mandolin
  • Levon Balıkçıoğlu : Akordeon
  • Ezel Akay : Vokal, Perküsyon
  • Yağız Üresin : Flüt, Elektronik Nefesli, Saksofon
  • Gökçe Gürçay : Davul

  

Mozaik Albümleri

  • · Ölümden Önce Bir Hayat Vardır (‘83)
  • · Ardından (‘85)
  • · Çook Alametler Belirdi (‘88)
  • · Plastik Aşk (‘90)

 

Mozaik Çalma Listeleri - Spotify

  • Dünyalı Şarkılar: 

İlk kez dünyanın dört bir yanından şarkılardan oluşan bir repertuar için biraraya gelir. “Ölümden Önce Bir Hayat Vardır.” isimli albüm, yine bu isimle gerçekleşen konserlerin kayıtlarından oluşur. Albümden sonraki konserlerde de değişik kültürlerden şarkılara yer veren MOZAİK’in, farklı dillerdeki çok sesli vokal düzenlemeleri dikkat çekicidir: https://open.spotify.com/user/gokcegurcay/playlist/0tCSANnSvxzalAxGH19wV0?si=IZFNL2_rQ6iA5X_hlFaxlA 

 

  • Müziklenmiş Sözler: 

Grubun kuruluşundan kısa bir süre sonra kendi üyelerinin bestelerine yer vermeye başlar. Grup, hem MOZAİK elemanlarının, hem de Meltem Ahıska, Hale Tenger gibi gruba yakın yazar ve sanatçıların sözlerini ve şiirlerini bestelemeye başlar. Bestelerden oluşan 3 albüm çıkarır. https://open.spotify.com/user/gokcegurcay/playlist/3zz5b3sp3J1LQO1kW83V5f?si=0eRqHlMuSDmQazl1Oy3pCw

 

  • Enstrümantal Besteler: 

Mozaik’in müziği rock, jazz, avangard gibi tek bir tarz ismi ile açıklanamaz. Üyelerin müzik üretiminin çeşitliliği ve grup içindeki bestecilerin de çokluğu ile oluşan enstrümantal parçalar albümlerin önemli bir bölümünü oluşturur. https://open.spotify.com/user/gokcegurcay/playlist/2kStR494KhN8j5R3IheXTu?si=lSdkdbDsSzO0wwK4rYy5_w

 

  • Bahar Ayini: 

Grup müziğinin ihtimallerini çoğaltmak ve sınırlarını zorlamak için farklı denemelerde de bulunur. Grubun son konser dizisinin ismi de olan Stravinsky’nin “Bahar Ayini” yorumu: https://open.spotify.com/user/gokcegurcay/playlist/10IpVSGQUvE7nQGuUbqKA9?si=IyCJk3PSRRyXFLDmMuxSBw

 

Mozaik Web Sitesi : http://mozaikmuziktoplulugu.org

Külliyat Kitapçıkhttp://mozaikmuziktoplulugu.org/wp-content/uploads/mozaik_kulliyat.pdf

Mozaik Facebook Hesabıhttps://www.facebook.com/mozaikkulliyat